Kirke / Præstens klumme / 32 - Når jeg bliver gammel

32 - Når jeg bliver gammel

 

Peter A.G. og Gnags har en vidunderlig sang om alderdommens fortræffelighed(er). Jeg blev mindet om denne sang i en kærlig tale (af min søster), da jeg i juni måned fyldte 60 år. Egentlig havde jeg tænkt mig at forbigå dagen i tavshed; det blev heldigvis anderledes.

Det er noget underligt noget med alder. For selv om fødsels-og dåbsattesten med al tydelighed viser, hvor gammel du er, så føler du jo, at du stadig har det samme overskud, den samme energi som altid. Du synes selv, du er den samme person, som du altid har været. Forskellen er måske blot, at du nu har brug for nye briller og en federe creme til ansigtet!

Vores opfattelse af alder har rykket sig igennem årtierne. Vi husker nok alle, at vi som børn syntes, at man var ”æld-gammel”, når man var over 40! I dag går 70-årige til fitness, og der er en bred vifte af tilbud til ”ældre over 60” med udfordrende rejser, trekking, kultur, sport, foredrag, kortspil. Og desuden har man som ældre mulighed for at gøre at stort stykke frivilligt arbejde, hvis man har lyst og kræfter til det; det være sig i genbrugsbutikker, på plejehjem, væresteder og som besøgsven. Ja, der er god brug for frivillig arbejdskraft. Man giver noget af sin tid, og får meget igen.

De fleste over 60 er også bedsteforældre og ved, at det at have børnebørn er den største lykke. Fordi der nu er tid nok til at være sammen med børnebørnene.

2012 er ”Europæisk år for aktiv aldring og solidaritet mellem generationer.” Danmark åbnede året med en international konference i januar. Her holdt forskere for Center for Sund Aldring oplæg. Og der blev bl.a. sagt følgende:

Der bliver flere og flere ældre, og samfundet påskønner i stigende grad, at de ældre også har noget at byde på. Det er aktiv aldring i en nøddeskal: at få mere, ikke mindre, ud af livet, når man bliver ældre, uanset om det sker på jobbet, derhjemme eller i samfundet.”

Hvor er det godt, at der er brug for os, når vi når op i alderen.

Men nu sidder jeg så her og tænker lidt over min søsters ord til mig med citatet fra Peter A.G.´s sang om alderdommen.

Sådan må alderdom da også (have lov til) at være:

Refleksion, ro, langsomhed, som beskrives så fantastisk i sangen:

”Når jeg bliver gammel

så vil jeg sidde på en bænk

der, hvor havet slår ind over molen

og ta´ imod duglette perlestænk

af hav, når det glitrer i solen. ”

I talen, som min søster holdt for mig, citerede hun et af de andre vers i sangen, som jeg vil tage med mig på min vej mod alderdommen – og som jeg også hermed giver videre til alle jer andre --- på samme vej!

”Når jeg bliver gammel,

så vil jeg sidde på en bar

der, hvor havet slår ind over molen

og dele rødvin og memoirer

med de andre gamle i solen.”

Vær opmærksom på, at Peter A.G. kommer til Stenlille Sognegård og holder foredrag om ”Det sansende menneske” torsdag den 6. september 2012, kl. 19.30.

Kirsten Fogsgaard

 

Kultorvet

”På en lille bænk på Kultorvet sidder et gammel, lidt indsunkent ægtepar i bronze og granit og taler om det lange liv, de har levet sammen.

Skulpturen er udført af Hanne Varming og henviser til H.C. Andersens eventyr, Hyldemor, som også er titlen på kunstværket.”

Webmaster Preben Lemann