Kirke / Diverse alment / Kirkegårdens skønhed

Kirkegårdens skønhed

 
Bliv opløftet af kirkegårdens skønhed - inspirationsudstilling i Nordsjælland
 
Et kirkegårdsbesøg skal være en æstetisk oplevelse. Det mener kræfterne bag en ny udstilling på Vinderød Kirkegård. Her fremvises det ypperligste gravstensarbejde sammen med værker af kunstsmedjer og lokale kunstnere, som bidrager til at gøre kirkegårdsbesøget inspirerende og opløftende. Se findvej.dk
 
29. september åbner en ny inspirationsudstilling på Vinderød Kirkegård i Nordsjælland. Her udstilles det bedste, danske gravstensarbejde fra mange forskellige stenhuggere samt monumenter og figurer i sten, jern, stål og bronze fra kunstsmedjer og lokale kunstnere.
 
Det var kirkegårdsleder Karsten Hilde, som fik idéen til udstillingen:
”Kirkegården er et sted, som tilbyder fred og ro i sindet – både for dem, der kommer for at mindes, og for dem, der blot lægger vejen forbi. En smuk kirkegård virker opløftende på de besøgende, og formålet med udstillingen er at inspirere til at gøre de danske kirkegårde endnu flottere,” siger han.
 
Helende skønhed
Besøgende omtaler ofte Vinderød kirkegård, som en af landets smukkeste. Smukke omgivelser fylder os nemlig med glæde og kan bidrage til, at fx sorg bliver lettere at bære.
”Skønhed heler os indeni. For de efterladte er kirkegården et sorgens og sorgbearbejdelsens sted, men de skal også gerne få en oplevelse af at blive opmuntrede – fx af en flot skulptur eller elegant forarbejdede gravsten,” forklarer Karsten Hilde.
Mange af de besøgende er pårørende, men kirkegårdens rum benyttes også på anden vis:
”Nogle sætter sig fx og tager en kop kaffe – og hvis flere skal gæste kirkegården blot for at nyde den, så skal der være noget smukt at se på,” understreger Karsten Hilde.
 
Danske kirkegårde de smukkeste i Europa
En af udstillerne er det tyske kunststøberi Strassacker, som blandt andet viser forskellige skulpturer i bronze. Grupper med mindre dyr fortæller via opstillingen en historie – fx et enkelt sort pindsvin blandt flere lyse, snegle som danner et spørgsmålstegn og en kat med en masse mus omkring.
”Danmark har nogle af de smukkeste kirkegårde i Europa. De er utroligt pænt anlagte, og der er gjort meget ud af det arkitektoniske. I kraft af sin skønhed kan kirkegården have en terapeutisk virkning for de sørgende. Samtidig kan eksempelvis skulpturer bidrage til, at kirkegården også bliver et spændende sted at besøge, hvor man kan gå på opdagelse på forskellige måder,” siger salgschef Karin Blumenstock fra Strassacker.
 
Vedligeholdelsesfri alternativer
Hun råder efterladte til at tage sig god tid til at orientere sig om de forskellige typer gravsteder, før man beslutter sig. Ønsker man fx et gravsted, som ikke kræver vedligeholdelse, men som giver mulighed for, at man kan gøre noget, når og hvis man gerne vil – ja, så findes der faktisk gode alternativer til en plænesten eller anonym grav.
”Efter en længere periode med minimalisme er der nu mange, som gerne vil gøre lidt mere ved gravstedet. Især den yngre generation har fokus på at give gravstedet særpræg fx med symboler eller andet, som fortæller lidt af afdødes historie,” siger Karin Blumenstock.
 
Individuelle gravsteder
Den største udstiller af gravsten er Hillerød Stenhuggeri, som har indrettet 20 individuelle og anderledes gravsteder. Bestyrer Lars Skov forklarer:
”Vi oplever, at vores kunder efterspørger mere personlige ting, der kan bevare minder om afdøde. Når kirkegården bliver så vigtig for mennesker i sorg, skyldes det, at den som en del af vores kulturarv sætter livet i perspektiv: Her hviler vore forfædre, og her skal vi en gang selv blive en del af historien.”
 
Både skoleklasser og ældregrupper inviteres til udstillingen, så de kan opleve, hvordan der på en moderne kirkegård hersker stor variation – i respekt for menneskers forskellighed og forskellige behov for at mindes.
 
For yderligere information kontakt venligst:
Kirkegården:
Vinderød Kirkegård, kirkegårdskontoret. Kirkegårdsleder Karsten Hilde, telefon 47 72 31 03
Udstiller:
Danske Stenhuggerier A/S, Marketingchef Michael Rohde, telefon 23 73 19 83
Pressekontakt
Michael Rohde-Petersen
70 225 650
mrp@stenhuggeri-as.dk
 
http://www.danske-stenhuggerier.dk
 
Udsendt af:
Danske Stenhuggerier
Malervej 1
8766 Nørre Snede
Webmaster Preben Lemann